bilgi@mehmetdadaci.com   (0332) 223 7965    

KUBİTAL TÜNEL SENDROMU


Kubital Tünel Sendromunun Nedir?

Kübital tünel sendromu, dirsekte, ulnar sinir adı verilen sinir üzerindeki basıncın artması ile ortaya çıkan bir durumdur. Dirseğin iç kısmında medial epikondil adı verilen bir çıkıntı mevcuttur ve ulnar sinir, bu çıkıntının altından geçer. Bu bölgede ulnar sinir kemiğin tam yanında durur ve dış basıya açıktır. Sinir üzerindeki basınç, sinirin işleyişini bozacak düzeye geldiğinde, dirsek, ön kol, el bileği ve parmaklarda uyuşukluk, karıncalanma ve ağrı başlar.

 

Kubital Tünel Sendromunun Sebebi Nedir?

Dirsekteki ulnar sinir üzerindeki basınç birkaç şekilde gelişebilir. Sinir kemiğinin yanında yer alır ve üzerinde çok az bir koruyucu örtü vardır. Böylece, bu bölge üzerine uygulanan basınç doğrudan siniri etkiler. Örneğin uyku sırasında kolunuzu dirseğin iç yüzü üzerinde bir masaya dayarsanız, sürekli basınçtan dolayı ulnar sinir üzerinde ağrı gelişebilir. Bu travma tekrarlanırsa uyuşukluk ve ağrı kalıcı olabilir. Bazı hastalarda, dirsekteki ulnar sinir her dirsek bükülme ve açılmasında kemik çıkıntı (medial epikondil) üzerinde ileriye ve geriye doğru oynayabilir. Bu durum tekrarladıkça sinir üzerindeki hasar artar.

 

Ayrıca, ulnar sinir üzerindeki basınç, dirseği uzun süre bükülü tutmayla da artar, çünkü sinir, medial epikondil üzerinde gerilir. Dirseğin bu şekilde bükülü durması genellikle uyku sırasında olur. Bazen, ulnar sinir üzerindeki bağ dokusu yastığı kalınlaşır. Dirsekteki sinir üzerindeki kas yapısında bireyler arasında farklılıklar olabilir ve bu da sinir üzerine bası yapabilir. Sinir üzerindeki basınç belli bir düzeyin üzerine çıkarsa ve ulnar sinirin isleyişini bozmaya devam ederse kübital tünel sendromu gelişebilir.

 

Kubital Tünel Sendromunun Belirti ve Bulguları

Ağrı, uyuşukluk ve/veya karıncalanma, kübital tünel sendromunun belirtileri arasındadır. Uyuşukluk ve karıncalanma, en çok yüzük ve serçe parmaklarının üzerinde olur. Belirtiler en çok sinir üzerinde basının arttığı zamanlarda ortaya çıkar. Dirseği büküp bir kol dayanağının üzerine koyunca veya tekrarlayıcı şekilde dirseği büküp açınca belirtiler artar. Dirseğin bükülü şekilde belli bir süre tutulduğu telefonla konuşmak ve uyumak gibi durumlarda, belirtilerin şiddeti de artar. Bazı hastalar, ince tutuş sırasında zorluk çekebilir, bazen sakarlık gelişebilir ve cisimleri düşürme eğilimi başlayabilir. Daha ağır olgularda, duyu kaybı gelişebilir ve eldeki kasların kitlesi ve güçleri azalabilir.

 

Kubital Tünel Sendromunun Tanısı

Doktorunuz belirtilerin şeklini ve dağılımını değerlendirecektir. Kas güçsüzlüğü, sinir üzerine temas ile veya dirseği bükmek ile huzursuzluk ve duyudaki değişiklik diğer bulgulardandır. Tiroit hastalığı ve diyabet gibi diğer tıbbi durumlar da değerlendirilmelidir. Elektromiyografi (EMG) ve sinir ileti çalışması (SİC) adı verilen özel testler, kübital tünel sendromu tanısını teyit etmek ve derecesini belirlemek amacıyla kullanılabilir. Ayrıca bu testler, benzer bulgular veren boyundaki sinir sıkışması gibi diğer muhtemel sinir sorunlarının da tanısını koydurur.

 

Kubital Tünel Sendromunun Tedavisi

Elektromiyografi ve sinir ileti çalışmasının sonucunda, sinirde çok az hasarın görüldüğü olgularda cerrahi dışı müdahaleler yeterli olabilir. Dirsek kullanımının seklini değiştirilmesi ile sinir üzerindeki basınç ciddi şekilde azalır. Dirseği sert zeminler üzerine koyma alışkanlığını azaltılmak veya ulnar sinir üzerine dirsek yastığı kullanmak, hastalara yardımcı olabilir. Dirseği uyurken bir atel ile düz tutmak da faydalı olabilir. Bazı durumlarda, bir el terapisti ile uygun dirsek kullanımının çalışılması da gerekebilir.

Belirtiler çok şiddetli ise veya düzelmiyorsa sinir üzerindeki basıncı azaltmak için cerrahi tedavi gerekebilir. Çoğu cerrah, siniri dirseğin ön kısmına transfer etmeyi tercih eder. Böylece sinir üzerindeki gerginlik ve basınç azalır. Sinir bir yağ yastıkçığı veya kas altına veya kasın içine yerleştirilebilir. Bazı cerrahlar kemik çıkıntının (medial epikondil) düzeltilmesini öngörür. Cerrahi sonrası iyileşme süreci seçilen cerrahi yönteme göre değişir. Yük kaldırmada veya dirsek hareketlerinde kısıtlama önerilmelidir. El terapisi de gerekli olabilir. Uyuşukluk veya karıncalanma hemen geçebilir veya belirli bir süre daha devam edebilir. El ve el bileğindeki güçsüzlüğün geçmesi birkaç ay alabilir. Özellikle ağır vakalarda kübital tünel sendromu cerrahi müdahaleye rağmen düzelmeyebilir.