bilgi@mehmetdadaci.com   (0332) 223 7965    

BURUN ESTETİĞİ


Rinoplasti (Burun Estetiği) nedir?

Daha çok estetik burun ameliyatı olarak bilinen rinoplasti, kalıtımla gelen istenmeyen görünüm, veya yaralanma ya da kaza sonucu ortaya çıkan biçim bozuklukları nedeniyle burun görünümünün yeniden şekillendirilmesi ve düzeltilmesi işlemidir.

Rinoplastideki hedef doğal görünüme sahip, yüzün diğer özellikleriyle uyum içerisinde olan ve rahat nefes almanızı sağlayacak fonksiyonel bir burun elde etmektir. Doğal yapılmış estetik burun ameliyatı ile elde edilen sonuçlar kendinizle ilgili olumlu duygular geliştirmenize yol açacaktır.

Rinoplasti benim için uygun mudur?

Burun estetiği olabilmeniz için genel olarak sağlıklı bir birey olmanız istenmektedir. Rinoplasti ameliyatı için en uygun adaylar üç kategoride değerlendirilebilir:

1) Görünüm: Rinoplasti ameliyatı olmaya karar veren kadın veya erkeklerin büyük çoğunluğu bu ameliyatı, daha güzel bir görünüme kavuşmak için isterler. Hastaların bu ameliyat için başvurma sebepleri arasında en yaygın olanlar şunlardır:

– Burnunun yüzünüze oranla fazla büyük görünmesi,

– Yandan bakıldığında burun sırtında kemer,

– Önden bakıldığında burun fazlaca geniş görünmesi,

– Burun ucu düşüklüğü veya sarkıklığı,

– Burun ucu kalınlığı veya genişliği,

– Burun deliklerinin fazla genişliği,

– Burunun sağa ya da sola, bazen ‘S’ şeklinde her iki tarafa eğri olması,

– Daha önceden başka merkezde geçirilmiş cerrahi (sekonder cerrahi) sonucu istenmeyen görünüm,

– Daha önce meydana gelen bir yaralanma sonucu burunda simetrik olmayan görünüm olmasıdır.

Ameliyat sonrasında hastalar genel görünüşlerine dair büyük bir memnuniyet duymakta ve  özgüvenlerinde belirgin bir artış olmaktadır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda bu durumun hastaların sosyal ve iş yaşantılarına da olumlu katkı sağladığı bulunmuştur.

2) Yaralanma: Eğer bir kazada yaralandıysanız ve bu durum burnunuzda bir bozukluğa neden olduysa, burnunuzun mümkün olduğunca eski görüntüsünü yeniden kazanmasını sağlamak için rinoplasti uygulanabilmektedir.

3) Nefes alma:Özellikle ciddi eğrilik nedeni ile dar burun boşluğuna sahip hastalarda rinoplasti ve/veya septoplasti ile nefes alma problemleri giderilebilmektedir.

Rinoplasti İçin İlk Muayene

Yapılan ilk görüşmede Dr. Dadacı sizi muayene edip, ameliyat olma gerekçeniz, ne tür bir sonuç beklediğiniz ve genel sağlık durumunuz gibi konuları görüşecektir.

Rinoplastide Cerrahi Teknikler

Estetik burun ameliyatını Dr. Dadacı genel anestezi altında gerçekleştirmektedir. Zira lokal anestezi altında hasta konforunun tam olarak sağlanması güçtür. Bununla beraber genel anestezi altında tansiyon istenilen seviyede tutulabilmekte, kanama en aza indirilebilmektedir. Öte yandan lokal anestezi ile tam bir burun ameliyatından ziyade daha küçük işlemler de yapılabilir.

Estetik burun ameliyatı 4 farklı şekilde yapılabilir. Tüm bu yöntemlerin iyileşme ve düzelme süreçleri birbirinden farklılık göstermektedir.

1) Açık Teknik: Bu ameliyat sırasında cerrah kolumellada (iki burun deliğini birbirinden ayıran sütun) enine küçük bir kesi açar ve buradaki deriyi burnun uç kısmından sıyırarak içerideki kemik ve kıkırdağı incelikle biçimlendirir. Bu işlem burnun alt kısmında çoğu zaman hiç fark edilmeyen küçük bir iz bırakır. Bu tekniğin avantajı, buruna tam hakimiyet sağlaması ve burun ucunun dikişler ile sağlam bir şekilde şekillendirilmesine olanak vermesidir. Dezavantajları ise; kolumellada (iki burun deliğini birbirinden ayıran sütun) kalabilecek hafif iz ve kapalı tekniğe göre bir miktar daha uzun süre devam eden şişlik olarak sıralanabilir. Bahsedilen dezavantajlar çok nadir olmakla beraber günümüzde dünyada en sık kullanılan burun ameliyatı tekniği budur.

2) Kapalı Teknik: Bu teknikte kesiler burun deliklerinin içinden yapıldığı için hemen hemen gözle görülür hiçbir iz kalmaz. Öte yandan klasik kapalı tekniklerde burun ucuna açık teknikteki gibi hakimiyet sağlanamadığı için burun ucu dikişlerle şekillendirilemez. Burun ucunun şekillendirilmesi gerekmeyen hastalarda tercih edilebilecek bu teknik günümüzde popülerliğini  kaybetmiştir.

3) Doğurtma Yöntemi: Bu teknikte burun içinden iki paralel kesi ile burun kıkırdakları doğurtulup şekillendirilir. Açık teknikteki gibi hakimiyet sağlaması, öte yandan kapalı teknik gibi kolumellada (iki burun deliğini birbirinden ayıran sütun) kesi yapılmaması bu tekniğin avantajlarıdır. Bu tekniğin dezavantajı ise paralel kesilerden birisinin burun ucu destek mekanizmalarından birine (scroll area) yapılmak zorunda oluşudur. Bu teknikte bu yapının burun ucu düşüklüğü olmaması için ameliyat sonunda scroll alanın tekrar onarılması konusunda yaygın görüş birliği mevcuttur.

Rinoplastide Cerrahi Olmayan Yöntemler

Bu teknikler burunu çeşitli dolgu maddeleri ile şekillendirme prensibine dayanır. Oldukça kolay gibi gözükseler de, sonuçların kalıcı olmaması ve özellikle kemik üzeri bölgelerde oluşabilecek topaklanmalardan ötürü estetik cerrahlar arasında kullanımı çok azdır.

Ameliyat Süresi

Ameliyat süresi yapılacak işleme ve tekniğe göre değişmekle beraber ortalama 1 ile 2 saat arası sürmektedir. Yüzünüzün ortasında duran ve hayat boyu sizin mutluluğunuzda rol oynayacak bir yapı için siz ne kadar özeniyorsanız emin olun biz daha fazla özeniyoruz.

Estetik Ameliyatımla Beraber Nefes Problemim Giderilebilir mi?

Estetik burun ameliyatı sırasında, var ise her türlü burunla ilgili solunum sıkıntınız ( deviasyon, valf yetmeziliği, et büyüklüğü gibi) eş zamanlı olarak tedavi edilmektedir. Bu iki ameliyatı eş zamanlı olmanız en doğru seçenektir. Çünkü nefes ameliyatı sırasında çıkarlan parçalar, estetik ameliyat kısmında kullanılabilmektedir. Nefes ameliyatını önce olduğunuz takdirde böyle bir şansınız olmayacaktır.

Burun ameliyatından sonraki iyileşme süreci

Ameliyat sonrasında yeni şeklini muhafaza etmek amacıyla burnunuz için alçı kullanılmaktadır. Ağrı ve şişmeyi önlemek için ilaç ve buz tedavisi uygulanır. Bir hafta sonunda burun üzerindeki alçı ya da plastik koruyucu çıkarılır. Bu aşamada kaba şişlikler gitmiş ancak ince şişlikler devam etmektedir. Bu ince şişlikler sizi tanımayanların anlamayacağı, tanıyanlarında hafif bir şişlik var diyeceği şekildedir. Rinoplasti ameliyatının nihai sonucuna ulaşmak 1 yıl kadar bir süre alacaktır. Morluklar kişiden kişiye değişmekle birlikte birkaç gün içerisinde tamamen geçmektedir. Ameliyat sonrası burna tampon konulmadan  ya da  hava kanallı silikon tampon kullanılarak ameliyat sonlandırılır. Bu sayede ameliyattan hemen  sonra burnunuzdan  nefes alabilirsiniz.

Burun ameliyatından önce ve sonra yapmanız ve yapmamanız gerekenler

Ameliyat Öncesi

  • Ameliyat öncesi muayenenizde doktorunuz size başka bir hastalığınız olup olmadığını, düzenli kullandığınız ilaçları ve daha önceki ameliyatlarınızı soracaktır. Genel anestezi alabilmeniz için bazı tahliller yapılacak ve bunların sonuçları anestezi doktorları tarafından değerlendirilecektir.
  • Aspirin vb. kan sulandırıcı kullanıyorsanız, en az 1 hafta önce bu ilaçlara son vermeniz gerekmektedir. Coumadin tarzı kan sulandırıcıların ise tedavi protokolü daha farklı olup doktorunuz tarafından anlatılacaktır.
  • Vitamin E, sarımsak, vişne, kiraz, yeşil çay, bitki çayları gibi maddeler de kan sulanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle ameliyattan en az 1 hafta önce bu maddeleri almamanız önerilir.
  • Ameliyattan 1 gece önce yüzünüzü su ve nemlendirici özellikli bir sabun ile temizleyiniz, zira ameliyattan hemen sonra banyo yapmanız mümkün olmakla beraber yüzünüdeki plastik alçı nedeni ile bir süre yüzünüzü yıkayamayacaksınız.
  • Ameliyattan önce burun kıllarınızı kesmeniz önerilir. Ancak bunların cımbız ile çekilmesi folikülit ihtimali nedeni ile sakıncalıdır.
  • Genel anestezi alabilmeniz için ameliyattan önceki 8 saat aç ve 4 saat susuz kalmanız gereklidir.

Ameliyat Sonrası

  • Ameliyattan sonra ilk 24 saat her iki gözünüzün üzerine 2 saatte bir değiştirilen buz uygulaması önerilmektedir. Bu sayede oluşabilecek şişlikler asgari düzeye indirilir.
  • Ameliyattan hemen sonra, çok düşük ihtimalle oluşabilecek morlukları ve şişlikleri azaltmak için kremler kullanabilirsiniz.
  • Ameliyattan sonra ilk 24 saatte bazı hastaların burnundan hafif bir sızıntı olabilir. Bu durum normal olup telaş etmenize gerek yoktur.
  • İki ve yedinci gün arasında  burnunuzdaki tamponlar çekilir. Silikon tamponların daha uzun kalmasında da sakınca yoktur. Nitekim bazı eğri burunlarda silikon tamponlar daha fazla tutulabilmektedir. Bu ürünler hava kanallı oldukları için, burnunuzda tampon varken nefes alabilirsiniz. Hastaneden çıkarken size bu hava kanallarının tıkanmasını engellemek için günde 3 defa her bir kanala 3 cc. sıkacağınız bir sıvı verilecektir. Silikon tamponlar çıkartılırken klasik bez tamponlar gibi herhangi bir ağrı ya da acı vermezler.
  • Tamponlar çıkartıldıktan sonra deniz suyu içeren  bir ürünün günde 3 kez kullanılması sizi rahatlatacaktır. Bununla beraber günde 2 kez rinopanteina merhemi burnunuzun hemen iç kısmına bir kulak çubuğu ile uygulamanız yara iyileşmenizi hızlandıracaktır.
  • Yedinci günde burununuzun üzerindeki plastik alçı ve eğer açık teknik ile yapılmış ise burun altınızdaki 5 adet ince dikiş alınır. Nadiren bazı hastalarda burun üzerine bant uygulaması yapılır. Bu bantların 3 gün daha kalması yeterli olup 3. gün sonunda banyoda ıslatılarak burun ucundan yukarı doğru çıkartılması uygundur.
  • Eğer ameliyatınız açık teknikle yapılmış ise 7. günden itibaren burun altınızdaki minik kesiye iz azlatıcı (silikon jel günde 2 kez, 2 ay boyunca) ve güneşten koruyucu (50 faktörlü, 6 ay boyunca) kullanmanız önerilir. Güneşten koruyucuyu kışın dahi olsa her güneşe çıktığınızda sürmeniz gerekmektedir. Burdaki önemli nokta güneşten koruyucunun önce sürülmesidir. Çünkü iz azaltıcı silikon bir tabaka yaptığı için altına güneş koruyucuyu geçirmez.
  • Birinci haftada burununuzun üzerindeki  plastik alçı çıktıktan sonra cildiniz için uygun bir nemlendirici ve temizleyici kullanmanız önerilir. Nemlendirici olarak  aloe vera özlü bir krem, temizleyici olarak bioderma sebium gibi bir temizleyici bir hafta kapalı kalmış cildinizin canlandırılmasına yardımcı olur.  Bu dönemde makyaj yapmaya başlayabilirsiniz. Kaş aldırmanızda bir sakınca yoktur.
  • Ameliyattan sonra 4 hafta yan yatmamanız ve gözlük takmamanız önerilir. Zira güzel olan sonucunuzu korumak tamamen sizin elinizdedir. Gözlük kullanıyorsanız bu süre zarfı için kendinize geçici lens temin ediniz.
  • Ameliyattan sonraki ilk 4 hafta hafif sporları (koşu, jogging, fitness, cardio gibi), ilk 6 ay ise futbol, basketbol  ya da boks gibi temas sporlarını yapmamanız önerilir.