KEPÇE KULAK DÜZELTİLMESİ (KULAK ESTETİĞİ) (OTOPLASTİ)
Yaklaşık her 20 çocuktan bir tanesi kepçe kulaklıdır. Küçükken sevimli görünebilen bu anatomik bozukluk, yaşın ilerlemesi ile birlikte çocukların ruhsal durumunu bozar. Özellikle okula başladıklarında çocuklar acımasız alaylara maruz kalırlar. Küçük yaşta düzeltilmemesi halinde kişilerin hayat boyu ruhsal durumlarını ve sosyal ilişkilerini bozan bir takıntı haline gelebilir.
Kepçe kulak ile ilgili sıkça sorulan sorular:
Kepçe kulak nedir?
Kepçe kulak görünümüne yol açan üç anatomik bozukluk vardır:
- Kulak katlantısının gelişmemiş olması
- Kepçe çukurunun derin olması
- Kulak kepçesinin kafadan ayrık durması
Bu üç bozukluk her biri her hastada farklı şiddette olabilir. Tedavi bu bozuklukları düzeltmeye yöneliktir.
Kepçe kulak kimlerde görülür?
Kepçe kulak çocukların yaklaşık %5’inde görülür. Genetik geçişi vardır ve anne ya da babasında kepçe kulak olanlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Cinsiyet ayrımı yapmaz, ancak kızlar saçları ile gizleyebildiklerinden erkek çocuklarını daha çok etkiler.
Kepçe kulak ameliyatı kimlere yapılır?
Çocuk ya da ailesi görüntüden çok rahatsız oluyorsa, arkadaşları tarafından alaya alınıyorsa, bu alaylar çocuğun ruhsal durumunu etkiliyorsa ameliyat yapılmalıdır. Bazı çocuklar etkilenmediklerini söylemekle birlikte, sosyal ilişkileri bozulur ve okul başarıları düşer. Bu tür durumlarda ameliyat kararı anne babalar ve gerekli görülürse bir psikolog ile birlikte alınır.
Kepçe kulak ameliyatsız düzeltilebilir mi?
Doğumdan sonraki ilk 3 ay kulak kıkırdağı çok yumuşaktır ve kolayca şekil alır. Bu dönemde yapılacak kalıp uygulaması ve bantlama ile kepçe kulak görünümü azaltılabilir veya düzeltilebilir. Ancak 3 aydan sonra bu uygulama faydasızdır.
Kepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?
Çocuk üç yaşına geldiğinde kulak kepçesi erişkin büyüklüğünün %85’ine ulaşır. Kepçe kulak ameliyatları için ideal yaş 4-6 yaş arasıdır. Çocukların ruhsal durumlarının etkilenmemesi için ilkokula başlamadan önce ameliyatın yapılması önerilir. Ancak ülkemizde çoğu aile korumacı tutumları nedeni ile çocuklarına kıyamaz ve ameliyatı yaptırmazlar. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı olan büyük çocuk ve erişkinler sayısı da az değildir. Ancak erken yaşta ameliyat yapılması hem çocuğun ruhsal olarak yaralanmasını önler, hem de yumuşak olan kıkırdaklar daha kolay şekillenir.
Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılır?
Pek çok yöntem mevcuttur. Benim uyguladığım yöntemde kulak arkasından bir kesik yapılır, kulak kıkırdağının ön tarafı özel bir aletle çizilerek zayıflatılır, dikişlerle katlantı oluşturulur, dikişler yardımı ile kulak kepçesi kafaya dikilir ve geriye yatırılır.
Bu yöntemin avantajları izin kulak arkasında kalması, kıkırdağın kesilmemesi, kulak arkasından cilt çıkartılmaması, şişliklerin çok az olması ve sonuçların kalıcı olmasıdır.
Ameliyat öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, kepçe kulak ameliyatlarında da ameliyattan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Kullanılmaması gerekeneler:
- Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
- Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
- Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
- Tüm zayıflama ürünleri
Kepçe kulak ameliyatlarında anestezi gerekir mi?
Çocuk hastalar genel anestezi altında ameliyat edilirler. Yaşı daha büyük olanlar ve erişkinlerde ise işlem ameliyathane ortamında, genel anestezi ya da ağır sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir.
Kepçe kulak ameliyatı ne kadar sürmektedir?
Cerrahi işlem 45 dakika – 1 saat arasında sürer.
Kepçe kulak ameliyatları ağrılı mıdır?
Hastalar yapılan uyuşturucular nedeni ile ameliyattan sonra 12 saat boyunca ağrı hissetmezler. Sonrasında da ciddi bir ağrı olmaz. Hastalar en çok bandajın baskısından rahatsız olurlar.
Kepçe kulak ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Ameliyat sonrası elastik bir bandaj sarılır. Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İki gün sonra bandaj açılır, yaralar kontrol edilir ve hasta kulaklarını kaplayacak şekilde bir tenisçi bandı takar. İkinci günden itibaren hastalar banyo yapabilirler. Tenisçi bandı bir hafta düzenli kullanılmalıdır. Bir haftanın bitiminde tenisçi bandı 3 hafta boyunca ev içinde ve geceleri takılır. İlk 3 hafta kulakların darbe ve çekilmelerden korunması gereklidir.
Kepçe kulak ameliyatı sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?
Erken dönemde karşılaşılabilecek sorunlar kanama ve dikiş açılmasıdır. Titiz bir ameliyat ve ameliyat sonrası bandajı uygulaması ile kanama riski en aza indirilebilir. Geç dönemde karşılaşılabilecek sorunlar arasında kulakların tekrar açılması, asimetriler, düzensizlikler, şekil bozuklukları ve dikişlerin ele gelmesi sayılabilir.
Kepçe kulak ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?
Ameliyat sonrası kulaklarda bir miktar açılma beklenebilir. Çocuklarda bu risk daha düşüktür. Ama düzgün yöntem kullanılıp ameliyat sonrası yeterli süre bandaj kullanılırsa bu risk en aza inecektir.
Sosyal güvenlik kurumu 18 yaş altındaki deformitelerin ücretini karşılamaktadır.